Relatiile sociale in mediul online

social media

Astazi vorbeam cu o persoana despre twitter, despre cum trebuie folosit si despre followeri. La un moment dat imi spune “Sigur ca voi publica asta pe twitter, oricum am o multi followeri sunt sigur ca o sa aiba efect.”

Dupa ce am terminat discutia poate din mandrie, din spirit de concurenta, simpla curioazitate sau toate 3 am incarcat repede pagina de twitter sa vad cat de multi followeri are.  “Are multi? mai multi ca mine… nu credeam… cat de multi… cine sunt… ma urmaresc si pe mine?” acestea au fost doar cateva dintre intrebarile pe care mi le-am pus.

Ajuns la pagina de profil a persoanei am realizat ca are 33 de follweri. “HA HA HA asta e mult, pai eu am xyz!! si eu inca am putini” dupa care am stat si m-am gandit…

  • Cand am devenit atat de avid dupa persoane care sa ma urmareasca pe twitter? poate ca totul a inceput cu adaugarea prietenilor in lista de mess.
  • Cine sunt cei care ma urmaresc? conteaza pentru mine… poate, o mica parte. Majoritatea nici nu ii cunosc si nici ei pe mine.
  • Conteaza ca am atat de multi oameni care ma urmaresc? Poate ca da, sincer sa fiu nu am masurat impactul pe care il au updaturile mele zilnice asupra personelor si nu am masurat nici gradul de expunere al mesajelor mele. O singura data am promovat ceva si am avut 100+ clickuri adunate de pe Twitter si FB.
  • Vreau sa am mai multi followeri? DA!! sunt bucuros de fiecare mesaj primit pe mail care ma anunta de un nou urmaritor.

Adevarul este ca odata intrati in mediul online ne schimbam, suntem avizi dupa contacte, dupa comunicare in timp real, dupa un  numar mare de relatii, dupa un numar mare de mentiuni.

Sa spunem ca pentru Twitter acest lucru se explica prin insasi natura platformei: “Ce faci? in 140 de caractere”

Ce mi se pare ciudat este ca in “offline” am maxim 10 oameni pe care ii pot numi prieteni pe cand in online am ~300 de prieteni! Iar in mare parte cei din offline nu sunt in listele mele vaste de pe FB sau Hi5.

Am citit multe articole pe net despre cum Social media, mediul online, noile metode de comunicare interactiune schimba relatiile sociale. Multi spun ca atunci cand se intalnesc cu prietenii nu au ce discuta, toate stirile sunt deja pe blog, in statusul de pe twitter, pe  Facebook wall unde unele sunt deja si comentate/dezbatute/invechite.

Eu insa ma intreb: ” Sunt acestea inca relatii de prietenie, poti sa numesti toate cele 300 de contacte din lista ta “prieteni”? Eu cred ca prietenii in online au devenit simple cunostinte pe care le tinem la curent si ne tin la curent cu cele mai noi stiri despre vita noastra/lor. Putini dintre noi insa facem parte din statusurile celorlalti sau includem pe altii in cele mai noi stiri din viata noastra?

Suntem un pic egocentrici!

Definim noi relatiil de conectivitate si interactiune in mediul online si pentru ca seamana cu un termen pe care il recunoastem din offline (si poate pentru ca ne face sa ne simtim mai bine si mai putini singuri) le numim prietenii.

Mda.. cateva idei ce mi-au trecut prin cap astazi… astept sa fiu contarzis si sa fiu indrumat pe calea ce dreapta…calea online-ului, acolo unde imi am cei mai multi prieteni?

Serios acum sunt tare curios de parerile voastre… un mic brainstormnig in sectiunea de comentarii?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>