Ce muzica asculti?

“- Pai… ascult Lounge, ChillOut, Muzica classica, poate rock din cand in cand si muzica de fanfara, asta mai ales de cand sunt plecat.
– Aha. Tare si ce anume asculti, ce formatii, melodii? Ce imi recomanzi?
– Hmm.. stai sa ma gandesc un pic. Niste nume care imi vin in minte sunt Chopin, Disturbed, Fanfara Ciorcarlia dar daca ma intrebi piesele habar nu am…”

Cam asa s-ar derula o discutie despre muzica cu mine . De curand am realizat ca de cand am renuntat la casete, CD-uri si piese luate de pe DC++ nu mai stiu exact ce ascult. De mult, cand aveam access doar la casete, cu 8 melodi puteam sa iti recit ce artisti si ce melodi sunt pe fiecare caseta. Asta era posibil din cauza numarului limitat de melodii la care aveam acces.

Odata ajuns la CD-uri, fiind mai mici si mai usor de colectionat din cauza dimensiunii am avut acces la mai multe melodii. In plus eu am sarit direct la MP3uri pe CD-uri, si de la 8 piese la cateva zeci/sute. Chiar si asa, daca ma intrebai ce ascult, stiam sa iti spun, formatii, piese, albume poate :).

Odata ce am avut access la interent prin retelele de cartier, daca va mai aduceti aminte de vremurile in care nu stiam prea multe de  RDS sau Airbites, vremurile in care internetul venea de la NetQuest in Tatarasi si Metalurgie, am avut acces si la ODC de unde si abundenta de muzica. Cam pe atunci am inceput sa “pierd firul” la ce ascult si am inceput sa consum genuri de muzica nu melodii.

Initial am crezut ca din cauza tehnologiei am devenit mai lenes si nu mai am interes sa retin numele melodiilor, dar pe masura ce scriu acest articol imi dau seama ca motivul e mai degraba altul. Volumul e atat de mare si am access la atat de multa muzica incat imi e imposibil sa retin fiecare nume.

Ei, si daca nu stiu ce ascult cum ascult ce imi place si cum descopar noi melodi? Mai jos sunt cateva intrumente pe care le folosesc sau le-am folosit pentru a-mi organiza muzica, descoperi noi melodii si asculta muzica oriunde.

Cum descopar muzica noua si cum ascult muzica online?

  1. Retin parti din versurile melodiei. De multe ori se intampla sa aud melodii ce se lipesc de mine. Pe strada, prin magazine sau baruri aud cate o melodie care pur si simplu ma urmareste peste tot. Cea mai simpla metoda sa ii dau de cap e  sa o caut pe Youtube sau Google. Scriu cateva cuvinte din versurile care le tin minte si adaug “lyrics”. De obicei dupa catve incercari gasesc melodia :D.
  2. Descopar pe Spotify. Imi place sa deschid aplicatia, sa caut un artist de care imi aduc aminte si stiu ca imi place si apoi sa ascult “Artist Radio”, un mix de melodi cu artisti sau formatii ce au acelasi stil. Folosesc Spotify si pentru a-mi crea liste si a-mi organiza muzica. In plus, datorita integrarii cu Facebook pot vedea ce asculta prietenii mei. [all time favorite]
  3. Shazam e o alta modalitate de a descoperi muzica. Daca melodia nu are versuri si am telefonul la mine pur si simplu deschid Shazam (aplicatie pt mobil) si apas un buton. In vreo 30 de secunde imi zice numele formatiei, melodiei, link catre youtube si catre magazine online de unde pot cumpara melodia.
  4. GroveShark - o aplicatie web gratuita. De obicei asta o folosesc sa navighez prin listele gata facute de alti utilizatori.Caut “lounge” ma duc la playlists si vad ce pot sa descopar.
  5. iTunes radio – desi majoritatea il folosesc ca player si ca modalitate de a sincroniza muzica de pe iPhone/iPod cu cea de pe computer, aplicatia are si o lista faina de posturi radio.
  6. YouTube disco – e o aplicatie stiuta de putina lume. YouTube imi genereaza automat o lista de melodii cu tot cu videoclipuri pe baza unui artist/formatie.

Asta e lista intrumentelor pe care le folosec pentru a gasi muzica noua si a imi organiza muzica. Sper sa va ajute si pe voi in caz ca va confruntati cu aceeasi problema. Lista nu este exhaustiva si va invit sa imi sugerati intrumentele pe care le folositi voi in zona de comentarii ;).

6 thoughts on “Ce muzica asculti?”

  1. Salutari de la o ieseanca :) (Dana)
    ti-am vazut site-ul absolut intamplator, imi plac pozele tale si mai ales pot spune ca m-am indragostit de Felix. Putem lua cumva legatura?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>